2019. június 10., hétfő

Kárpát-medencei könyvtárosok találkozója - 2019

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája

Immár 19. alkalommal került megrendezésre Csongrádon a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája, melyre idén 2019. június 2–3. között került sor. Vajdaságot ezúttal nyolc intézmény tizenhárom könyvtárosa képviselte Szabadkáról, Topolyáról, Zentáról, Óbecséről, Kishegyesről és Újvidékről.
A szervezők finom ebéddel várták a vasárnap érkező résztvevőket, majd rövid városnézés következett Illés Péter, a Csemegi Károly Könyvtár igazgatója vezetésével. A folytatásban a Nemzeti Kulturális Alap pályázatairól, azon belül leginkább a Márai-program aktuális fordulójáról tájékozódhattunk Ramháb Mária, az NKA Bizottság tagja, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke jóvoltából. 
A napot Tisza parti vacsorával, barátkozással zártuk.


A szakmai konferenciára június 3-án került sor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója elnökletével. Az egybegyűlteket köszöntötte Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere és Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. Az előadások sorát dr. Balázs Géza kezdte (ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék), akinek beszámolójából hallhattunk nyelvstratégiáról, nyelvpolitikáról, nyelvművelésről, a nyelv változására ható különböző tényezőkről. A tanulságos és nem mellesleg igen élvezetes előadást számos példa tette igazán érzékletessé. Majd dr. Papp Anna Mária, az Országos Idegennyelvű Könyvtár igazgatója
mutatta be az intézmény hivatását. A könyvtár – erőforrás a nemzetiségi közösségek számára című előadásában a könyvtár jelentőségét három fő területben határozta meg: az első maga a gyűjtemény, amely biztosítja a nemzetiségek számára az anyanyelvi kultúrához való hozzáférést, a második a szolgáltatások, majd pedig a láthatóság, a nyilvánosság biztosítása. Komáromi Andrea (Beregszászi Városi Központosított Könyvtárhálózat) Gondolatok egy városi könyvtár közösségépítő lehetőségeiről című előadásában mutatta be könyvtáruk tevékenységét. Egyházi Dóra, a Selye János
Egyetem Egyetemi Könyvtár igazgatója helyzetjelentést tett a szlovákiai magyar könyvtárosokról.
Beszámolt egy folyamatban lévő kutatásról, amely Szlovákia többségében magyarlakta településeinek könyvtárait méri föl (a nagyszabású kutatás összesen 388 településre terjed ki), valamint a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete közelgő jubileumi szakmai konferenciájáról, melyre ez év szeptemberében fog sor kerülni. Végül dr. Zágorec-Csuka Judit, lendvai könyvtárostanár mutatta be a számbelileg kicsiny, de szellemileg igen termékeny muravidéki magyar közösség kulturális életét.



A délelőtti előadásokat és az ebédszünetet követően háromfelé oszlott a társaság, ugyanis az idei programot három tematikus workshop tette még színesebbé: dr. Bartos Éva biblioterápiás műhelye, Bednárik Prokec Zita, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár könyvtárosának Kütyüvarázslat a könyvtárban című workshopja, valamint a Játékosítás könyvtári környezetben workshop, melyet Piri Ildikó (Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár) és Nagy Emese (Topolya, Juhász Erzsébet Könyvtár) tartottak. Ez utóbbi szekció legfőbb tanulságát Vekerdy Tamás megállapításával foglalhatjuk össze: „A játék jutalmát, örömét maga gerjeszti, nem kell hozzá »eredmény«, jutalom.” A gyakorlati bemutatóknak köszönhetően saját bőrükön tapasztalhatták a résztvevők, hogy a játékosítás minden korosztálynál és a legkülönfélébb tematikák közvetítésére is jó működik. 



Köszönet a szervezőknek a tartalmas programért, a Csemegi Károly Könyvtár munkatársainak a szíves vendéglátásért.

Vázsonyi Csilla, könyvtáros
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Képek: Csemegi Károly könyvtár

Nincsenek megjegyzések: