2012. január 24., kedd

Swot-elemzés a vajdasági magyar könyvtárakban

A Kapocs Könyvtári Csoport, a kecskeméti GM Info Consulting Kft. és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2012. január 23-án, egész napos, tréninggel és személyes tanácsadással egybekötött szakmai képzést tartott Zentán. Délelőtt a könyvtári munkát segítő webes alkalmazásokról (RSS, prezentációmegosztás, zenefelismerő szolgáltatások) beszélt W. Kovács Ágnes (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa). Délután helyzettérképezést, SWOT-elemzést készítettünk a vajdasági magyar könyvtárakról Czupi Gyula (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa) és Mikulás Gábor (GM Info Consulting Kft., Kecskemét) közreműködésével. Fontos dolgok kerültek más megvilágításba, mi az, amin változtatni kell, s mi az, ami jól működik, s amire építeni lehet a jövőben. 

A SWOT-elemzés eredményeit az alábbi táblázat mutatja. Az ERŐSSÉGEK oszlopban van az, amire építhetünk, a GYENGESÉGEK alatt az, ami összefogás, logika és a könyvtár szeretete segítségével fejleszthető, a LEHETŐSÉGEK alatt a még fejleszthető dolgok szerepelnek, a VESZÉLYEK pedig a rajtunk kívülálló tényezők.
A KÉPZÉS VÉGÉN ELFOGADOTT TERVEK:
·         Racionalizálni a könyvek beszerzését (meg kell nézni, milyen a kereslet, s annak megfelelően gazdálkodni, a kevés pénzből is lehet jobb állomány)
·         Állománygazdálkodás, állományrendzés
·         Statisztika megismerése (eddig nem létezett vajdasági magyar könyvtárakra vonatkozó statisztika)
·         Önkéntesség alapján a Kapocs könyvtárak összefogása (2011-es év statisztikai adatait február végéig leadni)
·         Az állomány apasztása és kommunikációs javaslatterv készítése
·         Dokumentumkívánság –jegyzék vajdasági magyar könyvtáraknak, évente, közös pályázathoz
A vajdasági magyar könyvtárak kommunikációjának erősítése

Nincsenek megjegyzések: