2018. szeptember 4., kedd

A jövő könyvtára - magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése 2018

Az idén előszőr került megrendezésre “A jövő könyvtára” - magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése elnevezésű szakmai konferencia a festőien szép székely fővárosban, Székelyudvarhelyen.


A rendezvénysorozat főszervezője a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár volt.
A kétnapos találkozó célja a kapcsolatépítés, -tartás, saját intézményünk bemutatása és tevékenységeinek ismertetése, különféle szakmai témák megbeszélése volt.
A nívós szakmai konferencia megnyitójára a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében került sor. Az egybegyűlteket Orbán Árpád alpolgármester köszöntötte. Az ezt követő előadásokon aktuális témák kerültek bemutatásra.

Farkas Ferenc a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa “Az én könyvtáram” országos hatókörű könyvtári projekt bemutatásával számtalan hasznos információt osztott meg a hallgatósággal. Ismertette a projekt fő célkitűzéseit, fejlesztési irányait, eddigi eredményeit.


Őt Király Hajnal (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)
“Azért olvasok, mert keresek” – Irodalomterápiával az önismeret útján című előadása követte. Az előadáson keresztül bepillantást nyerhettünk az olvasás, a biblioterápia és a mentálhigiéné közötti kapcsolat időszerű kérdéseibe. Ismereteket szerezhettünk a bibliotrápiás foglalkozások személyiségfejlesztő hatásáról, ami ezáltal segíti a saját érzelmek megfogalmazását, kimondását, feszültségcsökkentő, gyógyítólag hat.


Gulyás Enikő (Belügyi Tudományos Tanács) e-Biblioterápia című előadása a fejlesztő, kreatív biblioterápia és e-biblioterápia témakörét járta körül. Rendkívül érdekes kutatási eredményeket tárt a hallgatóság elé, amelyből egy olyan jövőkép rajzolódott ki, ahol az IKT eszközök jelenléte elengedhetetlen és szükségszerű mind az oktatásban, mind egy biblioterápiás foglalkozás során.


A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke, Budavári Klára, előadását a Gyermek és a könyvtár – programok, foglalkozások, lehetőségek címmel prezentálta. A közvetlen és jóhangulatú előadás számos érdekes és új információval gazdagította a hallgatóságot.


Végül, de nem utolsósorban, Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója tartott lebilincselően izgalmas előadást arról, hogy hogyan kaphat helyet egy könyvtár mindennapi életében egy drón, egy 3D nyomtató, egy teleszkóp vagy éppen egy szabadulószoba. Előadása, amely a Bármi is lehet könyvtár – formabontó lehetőségek, tudomány, sport stb. tevékenységek, eszközök a könyvtár szolgálatában címet kapta méltó záróelőadása volt az első szakmai napnak.


Az előadásokat követően a konferencia résztvevői a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban tettek látogatást. A babakék könyvtárépület ablakaiban rózsaszín petúnia virágzik, az épületben minden lépcsőfok egy könyv és a csodák életre kelnek. A pincétől a padlásig végigjártuk az épületet, ahol az igazgató úr beszámolójában említett formabontó lehetőségekre láthattunk működő megoldásokat.







A tartalmas szakmai napot egy kötetlen esti vacsora zárta, ahol a barátkozásé, az ismerkedésé volt a főszerep. Újra találkozhattunk egykori OGYK-s ösztöndíjas barátainkkal, de új ismeretségek is kötettek.


A konferencia második napján délelőtt az előző napi témák közös megbeszélése vette kezdetét. A szekcióülések között minden résztvevő kedvére válogathatott és lehetőség nyílt több kerekasztal beszélgetésre is bekukkantani.




A szakmai megbeszéléseket követően városnézés, majd a konferenciát lezáró plenáris ülés következett.


A buszos kirándulás, a Szent László emlékhelyek meglátogatása után este kezdetét vette a Nyitott Könyvek Éjszakája a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Az eseményre ellátogató kicsiket és nagyokat gazdag kulturális- és szórakoztató programkínálattal várták a szervezők: kvíz- és rejtvényfeladatokkal, családi társasjátékozási lehetőséggel, tudományos bemutatókkal, kódfejtő és bűvöskocka-kirakó versennyel, szabadulószobával, bábszínházzal, gyermekműsorral, mesemondással, sakkjátékkal, arcfestéssel, könyvturkálóval, dokumentum- és némafilm-vetítéssel, musicallel. A rendezvényen a Vitéz lelkek diákszínjátszó csoport is fellépett. Az eseményt Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, Orbán Árpád alpolgármester és Szőcs Endre könyvtárigazgató nyitotta meg.*







Székelyudvarhely, a székely anyaváros, a székely főváros kivételes szépségű pontja a Kárpát-medence ezen szegletének. Aki ide ellátogat, az élményekkel gazdagon megrakva térhet haza, annak reményében, hogy a jövőben egyszer még ide visszatér.


Köszönet a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak, amiért lehetetlent nem ismerve megszervezték ez a színvonalas konferenciát. Külön köszönet Gálovits Rózsának, aki megálmodta és szeretettel, sok munkával realizálta “A jövő könyvtára - magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése” elnevezésű szakmai konferenciát. Reméljük, hogy az elsőt még sok hasonló követi majd!


(szöveg: Bednárik Prokec Zita, fotó: Hicsik Dóra, Szabó Károly, Bednárik Prokec Zita)
* forrás: http://www.udvarhely.ro/


Nincsenek megjegyzések: