2019. május 9., csütörtök

ÚTKÖZBEN: Kaposvár


2019. április 26-án a vajdasági magyar könyvtárosok egy csoportja a nyakába vette az utat a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek köszönhetően, és elindult Kaposvár felé. A korai indulást némiképp feledtette velünk a kedves magyar határőr szakmánk iránti őszinte megnyilvánulása.
Utunk a Mecsek kanyargós szerpentinjein át vezetett Kaposvárra, ahol a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Horváth Péter fogadott minket. Egy rövid frissítő után végigvezetett minket a könyvtárban, miközben elmesélte annak történetét, valamint bepillantást nyerhettünk a különböző osztályok munkájába.

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárnak 42 dolgozója van, akik mind azon fáradoznak, hogy az olvasók minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak, valamint hogy, megyei könyvtár lévén, a fiókkönyvtárak ellátottsága se szenvedjen hiányt, illetve hogy a kaposvári emberek színvonalas kulturális programokon vehessenek részt, mint például könyvbemutatók, író-olvasó találkozók stb.
A könyvtár épületét bejárva megismerhettük az állománygyarapítás folyamatát – mind a megyei, mind a fiókkönyvtárak esetében –, sétálgathattunk a szabadpolcos rendszerben elhelyezett kölcsönözhető könyvek között, sőt, még a raktárban is, ahol olyan kincsekre bukkanhattunk, mint a diafilmek. 

A Gyerekosztály színes és ötletes kavalkádja elkápráztatott minket, ahol megtudtuk, hogy igen gyakran kerülnek megrendezésre programok a legkisebb korcsoporttól a kamaszokon minden gyerek számára.


A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban folyamatosan történnek fejlesztések, amelyek az olvasók érdekeit szolgálják. Ezek a fejlesztések indokoltak is, hiszen az épület adottságai nem a legjobbak abban a tekintetben, hogy könyvtár működjön benne. A terek hatalmasak és jól vannak kihasználva, ugyanakkor a rengeteg ablak és az üvegtető nem kedvez a könyvtári tevékenységnek, hiszen a melegebb időjárás beköszöntével szaunává változtatja a könyvtárat.
A könyvtárban barátságos és nyitott légkör uralkodik, ami elengedhetetlen egy ilyen presztízsű intézmény esetében (is).


Horváth Péter igazgató volt olyan kedves és megszervezte nekünk, hogy a könyvtárlátogatás után egy idegenvezető segítségével megismerjük Kaposvár belvárosát. Megtudhattuk, hogy Kaposvár a szökőkutak és szobrok városa, hogy milyen színes és gazdag kulturális és művészeti élet zajlik a rendkívül környezettudatos és fenntarthatóságra törekvő településen. A kaposváriakra rendkívül jellemző a lokálpatriotizmus.

Köszönjük a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek, hogy lehetővé tette számunkra ezt az utat.


Nincsenek megjegyzések: