2017. július 11., kedd

MKE 49. vándorgyűlése, Miskolc

Az élet minősége - könyvtárosok a társadalom szolgálatában mottóval szervezte meg Magyar Könyvtárosok Egyesülete 49. vándorgyűlését július 5-7-ig a Miskolci Egyetemen. Vajdaságot idén Hicsik Dórával ketten képviseltük.
A tanácskozás 12 szekcióban folyt, a szervezők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a mintegy 800 résztvevő mindegyike az őt leginkább érintő témát bemutató előadást választhassa.
A Helyismereti Könyvtárosok Szervezete szekciója Történelmi múlt – a jövőnek szolgáló jelen szellemiségében tanácskozott, ehhez hűen Hicsik Dóra, a Szabadkai Városi Könyvtár helyismereti tevékenységéről számolt be, Mit takar(hat) a halálos csend és néma untság? címmel. Előadásában kifejtette, a digitalizálás milyen izgalmakat rejthet a digitalizáló és a tágabb olvasóközönség számára, egy-egy cikk, újságbejegyzés felfedezése milyen folyamatokat indíthat el, milyen kutatási témákat vethet fel, és nem utolsósorban rámutatott annak a fontosságára, hogy a felfedezett kincsek ne maradjanak a szkenner és a munkatárs titkai, hiszen  a helyismereti tevékenység nem merül ki csupán a régi dokumentumok rendszerezésében és megőrzésében, a fiatal generációval való megismertetésükre és megszerettetésükre a Szabadkai Városi Könyvtárnak több jó gyakorlata is van, ezeket előadásában bemutatta. 
A jogi szekcióban két, határon túli magyar kollégákat is érintő témáról hallhattunk. Illés Péter, a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum igazgatója a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciájáról számolt be, dr. Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár igazgatóhelyettese a Könyvtár, ami összeköt ösztöndíjprogramot mutatta be.
A Vándorgyűlés kísérő rendezvénye volt egy szakmai kiállítás, amelynek keretein belül számos cég, köztük szkennereket, adatbázisokat, könyvtárak számára innovatív megoldásokat kínáló informatikai cégeket, kiadókat képviselő kiállítók mutatkoztak be a könyvtáros kollégák számára.
A Vándorgyűlés természetesen nem múlhatott el a helyi könyvtárak megtekintése nélkül. Ellátogattunk a Miskolci Egyetem könyvtárába, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárba, az idegennyelvű állományt és zeneműtárt őrző Szabó Lőrinc fiókkönyvtárba, valamint a muzeális gyűjteményt gondozó Lévay József Könyvtárba is.
A szekcióüléseket lezáró záró plenáris ülésen a hagyományokhoz híven az idei szervezők átadták a vándorbotot. A következő házigazda egy videóval hívta meg az idei részvevőket a Balaton mellé, Keszthelyre, a következő Vándorgyűlés helyszínére.

Nincsenek megjegyzések: