2016. április 14., csütörtök

Irodalmi patika

Az ötlet NINA GEORG: LEVENDULASZOBA c. regényéből származik. 

-     A regény egy utazás leírása, egy férfi meghalt szerelmét keresi Párizstól Marseilles-ig. A főhősnek, Jean Perdu-nak egy hajója van a Szajnán, melyet irodalmi patikának rendezett be, könyvesbolt, ahol (főleg lelki) betegségekre ajánl könyveket.


-          amit mi is felhasználhatunk: kezdetben egy polcon ajánlhatunk betegségkre regényeket: pl: depresszióra, álmatlanságra, magányra, fájdalomra, szakításra, munkamániára... Fontos jól megválasztani a műveket, kis pszichológiai kutatás is szükséges (megoldható).
-          a regény végén található egy kis irodalomjegyzék, a szerző milyen műveket ajánl pl humortalanságra, a filmek szerelmeseinek, bátorságért, melankólia, stb. ellen. Mellékhatásokat is leír, pl. Harisnyás Pippi: mellékhatása: tus alatti éneklés...
-          Én régen készítettem egy irattartóba kötött könyvajánló jegyzetet, ahol az olvasók ajánlhattak olvasnivalót (hány éves ajánlja, férfi/nő, miért tetszett neki a könyv, könyv szerzője, címe), ilyen módon ezt is meg lehet csinálni.
-          Egy (álló)polcnyi könyv, kezdetben 50-60 darab, mellette egy jegyzet, mit miért ajánl a könyvtáros.
-          fontos, hogy a művek sokszínűek legyenek, magyar, külföldi szerzők, női, férfi főszereplők, más-más társadalmi háttér, vidék...
-          csak olyan könyvet ajánlhatunk, amit többször olvastunk, és biztosak vagyunk benne, hogy megfelelő, biztosan lesznek, akiknek nem tetszik majd, de ilyen a munkánk, nem találhatjuk el mindenki ízlését.
-          Mesepatika címmel jelent meg Grimm mesegyűjtemény, ebbe csak beleolvastam (nálunk megvan), ott ilyenek vannak: mesék, ha kiközösítenek... szóval ez már valahol működik J
-          Az Irodalmi patika megfelelő név, habár nálunk (Vajdaságban) a patika szó tornacipőt jelent.
-          a Könyv-fa-ló is jó, de azt inkább erre használnám: http://konyvtar-ami-korbevisz.blogspot.rs/2011/11/zsakbamacska.html
-          Én minden regényhez választanék egy szívhez szóló idézetet, és mint könyvjelzőt tenném bele, ily módon is kedvet kapnának az elolvasásához, pl: Kosztolányi Pacsirta c. regényéhez: „Csak türelem, vannak, akik többet szenvednek.” Aki ezt elolvassa, az hétszentség, hogy kigyógyul minden bajából, mert ilyen szomorú történet mellett a mi bajunk parányi.-          TEENDŐK:
-          pszichológiai kutatás (el kell olvasni pár tanulmányt a depresszióról, magányról, pesszimizmusról, mi segíti ezek gyógyulását)
-          könyveket választani – először az állományból, utána vásárolhatunk is ilyen szempontok szerint
-          polcot biztosítani
-          ajánlókat írni – kinyomtatni
-          idézetet választani – kinyomtatni
-          reklámozni
-          szerintem az első kör után már az olvasók is beleszólnak majd – jó volt, nem tetszett, nem segített... és akkor változtathatunk rajta.
Nincsenek megjegyzések: