2016. február 3., szerda

Vásárlás helyett utaztatás

Hogyan legyen jól működő állományunk?

A jó könyvtárak átlathatóak. A jó könyvtárakban jól gazdálkodnak az állománnyal, a könyvekkel és emberekkel.
A mi könyvtárunknak több bejárata van, több szinten és helyiségben találhatóak a könyvek, dokumentumok, ami megnehezíti a keresést és kölcsönzést. Egy-egy könyv, sorozat megtalálható a gyermek- a tudományos és a kölcsönző osztályon is. Ami teljesen felesleges és pazarló. Amennyi pénz ezekben a kötetekben fekszik, fiókkönyvtárakat nyithattunk volna belőle.
Tény, hogy egyes köteteknek több helyen is meg kell lenniük, de túlozni nem kell, a Magyarország története című sorozat például megvan egyszer a gyermekosztályon, kétszer a kölcsönzőn (egyet kölcsönözhetnek,  egyet helyben használhatnak), és a tudományos osztályon is. Ha a könyvtárunk egyetlen hatalmas helyiségben lenne – vagy hasonlóban, egy szinten, egy bejárattal – akkor elég lenne egy kölcsönözhető és egy olvasótermi darab. Éppen a fele a mostaninak.

Az alábbi ötletet egy szegedi konferencián hallottam, s lelki szemeim előtt már meg is csináltam itthon J
Amikor könyveket vásárolnak, mindig gondolnak a fiókkönyvtárakra is – ez így van rendjén. De hatalmas pazarlás is. Például, amikor a Harry Potter-sorozat menő volt, rengeteget vettek a gyerekosztályra. A fiókkönyvtárak akkor kerültek sorra, mikorra lecsengett az őrület. És a gyermekosztályi kötetek mellé megvették a fiókkönyvtáraknak is, ahelyett, hogy a már nem használatos gyermekosztályi könyveket utaztatták volna a fiókkönyvtárakba.
A már nem olvasott, de jó állapotú könyveket rendszerezni kellene: lehetne krimi, szerelmes regények, sci-fi, életrajzok, történelmi regények, stb. témakör, listát készíteni róla, és utaztatni. Igénytől függően félévente, évente cserélni őket, szerelmes regények Csantavéren, krimik Palicson, Harry Potter Bajmokon, és utána fordítva.
Rengeteg pénzt spórolnánk vele, hiszen nem kellene nagyobb mennyiséget venni egy-egy címszóból. Csak utaztatni kellene őket. És mivel lista van róluk, senki sem károsodik, ha valaki Szabadkán olyan kötetet szeretne, amely Csantavéren van, megkaphatja másnap, harmadnap.

A megmaradt pénzen pedig újabb könyveket vehetnénk, mert a könyvtárat az olvasó, a változtatni tudás, és a jó hozzáállás tartja életben.

Nincsenek megjegyzések: