2011. november 17., csütörtök

Zsákbamacska

A KIT Hírlevél régebbi cikki között bóklászva egy nagyon jó ötletre bukkantam: zsákbamacska könyvekre. A lényege: van egy nap (lehet például Miklós napja - úgyis a nyakunkon van), amikor becsomagolt könyvek közül választhatnak az olvasók. Amíg ki nem érnek a könyvtárból, nem nézhetik meg, s nem is cserélhetik vissza. Magyarországon Egerben és Szolnokon műr évek óta használják az olvasásösztönzés eme módját. Nyugat-Európában nem csomagolják, hanem kis táskákba rejtik. Ha táskát nem is csináltatnék - elsőre - de papírtasakokban nagyon szépen el lehet dugni könyveket. Ami érdekes lehet: újnak tűnő, érdekes könyveket rejtenék el, amit különben nem keresnének, hiszen nem tudnak róla. Hazavinnék a lezárt papírtasakot, amelyre a könyv könyvtári számát írnám, tehát a könyvtáros sem tudná, mit ad ki :) Szerintetek?

2 megjegyzés:

csababuzai írta...

Tetszik, nagyon, és most végre rájöttem, hogyan tudja a könyvtáros a legegyszerűbben kikölcsönözni, anélkül, hogy kibontaná a csomagot. Viszont nálunk minden könyv gépen van, így már a leltári számból is tudnánk, mit visz az olvasó. Bár ez legyen a legnagyobb baj. :)

Dóra írta...

Nálunk rápecsétlem a könyv számát, azt beírjuk a tagsági könyvbe, s szám alapján nem fogja tudni :) Mikuláskor szándékozom kipróbálni...
Remélem lesz visszajelzés.

Ja, még egy ötlet: minden könyvben elrejtek egy könyvjelzőt és egy kérdőívet. (Hogy tetszett, kinek ajánlaná, mit várt volna, elolvasta-e...)