2019. július 16., kedd

Királyok, helyek, barátok = vándorgyűlés

A királyok városában, Székesfehérváron, megrendezésre kerülő 51. Vándorgyűlésen elhangzó előadások, workshopok és szakmai találkozások elsődleges célja, hogy könytáraink megbízható, hiteles helyekként, folyamatosan változó szolgáltatásaikkal, innovatív kezdeményezéseikkel rendíthetetlenül szolgálni tudják közösségüket. Kezdve a minőségi információszolgáltatástól, egészen a színvonalas események megrendezéséig, teret adva minden olyan kezdeményezésnek, amely megszólítja a minden értelemben vett legszélesebb olvasóközösséget.



Ennek apropóján a vándorgyűlés programjához kapcsolódva a Monguz Kft  július 3-án délelőtt rendhagyó workshopot szervezett.
A bemutatásra kerülő Body&Mind Akadémia alkalmazás fő célja a 55+ korosztály fizikai, szellemi és szociális aktivitásának növelése, elsősorban innovatív, korszerű eszközök felhasználásával. Az online, ingyenesen elérhető applikáció könyvtári terekben is megvalósítható új típusú programokra teremt lehetőséget, melynek mozgatórugói a könyvtárak dolgozói, közösségi programok szervezői.
A workshopon résztvevő könyvtárosok elsőkézből nyerhettek bepillantást az alkalmazás használatába, megismerkedhettek annak funkcióival és összeállított tananyagaival.
Ezt követően két minataórán vehettek részt, ahol a bő egy órában megismerkedhettek a tananyagok fizikai és szellemi aktivitást elősegítő feladataival egy-egy csoportos foglalkozás formájában. 
A mintaórákon testközelből tapasztalhatták az elméletben vázolt megoldásokat, aminek eredményeképpen egy felszabadult, közösségépítő foglalkozás részeseivé váltak.



A projekt érdekessége, hogy azok a könyvtárosok, aki affinitást éreznek ezeknek a foglalkozásoknak a megszervezésére,  egy teljesen kidolgozott programcsomagot kapnak kézhez, amely tartalmazza az e-könyveket az előrelátott foglalkozások óraterveivel. Ehhez kapcsolódik a webes applikáció, amely a résztvevők számára összeállított otthoni feladatokat jelöl ki, az év minden napjára megfogalmazott egy-egy motivációs idézettel kiegészítve (366 napi idézet), valamint az oktatók munkáját segítő videók, melyek a csoportos órák során végzett, különböző motorikus képességeket fejlesztő gyakorlatok hasznát illusztrálják.



Azok a könyvtárak, akik esetleg nem tudtak részt venni ezen a workshopon, de szeretnének csatlakozni a Body&Mind Akadémiához, azok a megadott linken megtalálnak minden hasznos információt, útmutatást a projektről, amely segíteni fogja őket abban, hogy saját könyvtáraikban is megszervezhessék ezeket a foglalkozásokat.

http://projects.nile.teicrete.gr/body-and-mind-site/index.html

Szöveg: Bednárik Prokecz Zita
Fotó: Simon Erika, Qulto International






Nincsenek megjegyzések: