2018. július 11., szerda

MKE – 50. Vándorgyűlés


Az idén Keszthely, a Balaton fővárosa adott otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete jubileumi, 50. Vándorgyűlésének, melynek témája „Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége”.
A július 3 – 6-а között lezajló esemény sikere borítékolható volt, hiszen a plenáris és szekciós rendezvények, a kiállítások és egyéb közösségformáló programok abban festőien szép balatoni városban zajlottak, ahol a Festeticsek öröksége, a múlt jelenformáló ereje, és a jövő fiatalos lendülete állt össze egy egységet alkotva.
Úgy szakmai, mint kulturális szempontból számos nívós programon vehettünk részt a Vándorgyűlés ideje alatt.
A 0. napon a regisztráció után lehetőség nyílt városnézésre, könyvtárlátogatásra, majd a Musica Antiqua Együttes hangulatos esti koncertje zárta a napot.
Az 1. napon már a szakmáé volt a főszerep. A Vándorgyűlés hivatalos megnyitása előtt tartott elnökségi ülésen az MKE elnökségének tagjai köszöntöttek bennünket, határon túli kollégákat, és egy rövid bemutatkozással, könyvtáraink bemutatásával kapcsolódtunk be az oldottabb hangvételű szakmai beszélgetésbe.


Ezután Fehér Miklós, az MKE elnökségének tagja nyitotta meg  „Az MKE vándorgyűléseinek 50 éve” elnevezésű kiállítást, amely kapcsán el kell mondani, hogy ő volt a kiállítás szervezője is. Ezt követően a koradélutáni órákban kezdetét vette a nyitó plenáris ülés a Balatoni Színház nagytermében, ahol köszöntőt mondtak: Barátné dr. Hajdú Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, az Emberi Erőforrás Minisztérium képviselője, Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere, Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, Pappné Beke Judit, a Fejér György Városi Könyvtár igazgatója. Ezt követte a díjak, kitüntetések átadása. A hab a tortán a Nagykanizsai gólyalábasok bemutatója volt, miközben a művészi hajlamokkal megálldott könyvtárosok  a Fő téren az MKE50 óriásbetűket festették. A meghívott vendégek a Festetics-kastély pazar díszletei között élvezhették a számukra rendezett fogadást. A napot a Balaton Színház nagytermében rendezett Happy Dixiland Band koncertje zárta.A 2. napon a Kisplenáris ülésen a köszöntőket követően Kiss Gábor, az MKE alelnöke tartott előadást a „Vándorgyűléseink története” címmel. A fáradtságot nem ismerő könyvtáros kollégák az előadást követően a szekcióülések tengeréből mazsolázgathattak. A délutáni záró plenáris ülést követően a Fejér György Városi Könyvtárban egy időkapszula elhelyezésére is sor került. Vajon ötven év múlva, amikor újra kinyitják,  hogyan dolgoznak majd a majdani kollégégáink?


A már harmadik napja tartó rendezvénykavalkádot a Balaton partján megrendezett Baráti találkozó zárta, ahol fellépett a 2004-ben Zala Megye Közgyűlése Közművelődési Nívódíjával kitüntetett Gyenes Néptáncegyüttes. Keszthelyi kollégáink sok-sok apró figyelmességgel leptek meg bennünket, idézetekkel, kis füzetecskékkel, melybe mindenki beleírhatta gondolatait, vagy körbeadhatta a többieknek, írjanak ők bele érdekességeket. Ez a találkozó jó apropója volt az eszmecserének, barátkozásnak, tervezgetésnek.A Keszthelyen töltött napok, a  szakmai tanácskozások, tapasztalatcserék, kapcsolatépítés a jelenlévőket teljesen feltöltötte.  Hazatérve friss lendülettel kezdünk bele vagy folytatjuk a könyvtár átalakítását, ezáltal szűkebb környezetünk, közösségünk átalakítását. Szeretnék köszönetet mondani a szervezőknek, a vendéglátóknak, Keszthely városának, hogy lehetővé tették ennek a rangos rendezvénynek a létrejöttét. Vendégszeretetük, a szakma iránti elhivatottságuk példaértékű. 
Kívánok még sok hasonló, sikeresen lebonyolított Vándorgyűlést!

Bednárik Prokec Zita
Juhász Erzsébet Könyvtár
Topolya

Nincsenek megjegyzések: