2018. június 2., szombat

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája - Csongrád, 2018.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum idén is megszervezte a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáját, melyre május 27-e és 28-a között került sor Csongrádon.
Vajdaságot 17-en képviseltük többek között a bácsfeketehegyi, a becsei, a kishegyesi, a szabadkai, a topolyai, a temerini, és a zentai könyvtárból.

A találkozó kiállítással kezdődött a könyvtárban, a Kosztolányi csodái című kiállítást tekinthettük meg, amelyet Hicsik Dóra, a Szabadkai Város Könyvtár könyvtárosa nyitott meg. A kiállítás Kosztolányi Dezső gyerekkoráról szól, arról az időről, ami nincs benne egyetlen tankönyvben sem, viszont megtalálható az író minden művében. Milyen volt gyereknek lenni Szabadkán? Milyen volt a család, amely majd bekerül a Pacsirta és az Aranysárkány cselekményébe? Erről szól a Kosztolányi csodái című kiállítás.
Délután konzultáció következett a Nemzeti Kulturális Alap pályázatairól Ramháb Mária, az NKA Bizottság tagja, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke vezetésével.  Hasznos információkat hallhattunk a Márai-programról, a támogatásokról, lehetőségekről.
A nap további részét városnézésssel, majd az estét barátkozással tölthettük.

A szakmai konferenciára május 29-én került sor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója elnökletével. Az egybegyűlteket köszöntötte Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere és Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. Kihangsúlyozták, mennyire fontos az ilyen találkozás, a kapcsolatépítés, egymás megismerése. A konferencia első részben előadást hallhattunk dr. Romsics Ignác történészprofesszortól. Előadásának címe Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása és a trianoni békeszerződés volt. 

Az igazán érdekfeszítő előadás után Beniczkyné Kozlik Erika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője következett egy ismertetővel Külhoni magyar intézetek a magyar kultúráért címen. Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatójától hallhattunk a Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozójáról  és ismertette a Kárpát-medencei fiatal magyar közgyűjteményi szakemberek számára szóló ösztöndíjprogramot. Haraszti Katalin, az Országgyűlés Képviselői Kutatószolgálatának ny. vezetője az IFLA-HUN – a magyar és a magyarul értő könyvtárosok és információs szakemberek határokon átívelő levelezőlistájának kibővítéséről számolt be, ezáltal szeretnének egy tudósítói hálózatot létrehozni. Dömsödy Andrea iskolai könyvtári referens a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny esetleges határon túli megszervezéséről beszélt.

Ez a konferencia lehetőséget ad a határon túli könyvtárosoknak, hogy bemutatkozzanak, elmondják gondjaikat, sikereiket, ötleteiket. Dr. Halász Albert, a Lendvai Könyvtárból Helyi sajátosságok a Szlovéniai magyar könyvtári szolgáltatásokban címen számolt be az eredményeikről, Dorkić Diana az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központ gyermekprogramját ismertette, a felvidéki Lukács Erika Az olvasás labirintusa címen tartott előadást,  a kárpátaljai Molnár Melinda pedig arról beszélt nekünk, hogy „…a jövő könyvtára nem egy unalmas hely…” Az erdélyi Kiss László a Ciclobiblio-Kerékpáros Könyvtárosok Nyári Akadémiáját mutatta be. Vajdaságból idén két előadó volt, Szabadkáról Búbos Márki Otília a COBISS programot ismertette, Bednárik Prokec Zita Topolyáról pedig a Ne(t) add fel és Coder Club sikeres könyvtári informatikai oktatásról beszélt.


Összegzésként elmondhatom, hogy tartalmas két napon vagyok túl, s máris türelmetlenül várjuk, hogy ismét találkozhassunk.

Csordás Katalin
Kozma Lajos könyvtár
BácsfeketehegyNincsenek megjegyzések: