2017. június 5., hétfő

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája




Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár idén is megszervezte a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáját, melyre május 28-a és 29-e között került sor Csongrádon.
Vajdaságot 15-en képviseltük többek között az adai, a zentai, a szabadkai, a topolyai, a bácsfeketehegyi, a kishegyesi és a becsei könyvtárból. Tartalmas két napon vagyok túl.
A találkozó kiállítással kezdődött a könyvtárban, a Könyvtáros gyöngyszemek – könyvtárosok Csíkszeredában című kiállítást tekinthettük meg, amelyet Török Edit, a Kájoni János Megyei Könyvtárból nyitott meg. A tárlat szebbnél szebb különféle gyöngyfűzési technikával készült ékszereket mutatott be, amelyeket a könyvtárosok készítettek.



Délután konzultáció következett a Nemzeti Kulturális Alap pályázatairól Ramháb Mária, az NKA Bizottság tagja, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke vezetésével.  Hasznos információkat hallhattunk az idei Márai-programról, a támogatásokról, ösztöndíjakról, lehetőségekről. Kiderült, minden régió elégedett a Márai-program keretében érkező könyvekkel, de többen kérték, hogy bővítsék ki a Márai-programban résztvevő könyvtárak listáját. 

A nap további részében egy szakrális városnézésen vehettünk részt, dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató vezetésével megtekintettük a Nagyboldogasszony és a belsővárosi Szent Rókus-templomot, majd az estét barátkozással tölthettük.



A szakmai konferenciára május 29-én került sor dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója elnökletével. Az egybegyűlteket köszöntötte Bedő Tamás, Csongrád polgármestere és Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. Kihangsúlyozták, fontos az ilyen találkozás, a kapcsolatépítés, egymás megismerése.

A konferencia első részben előadást hallhattunk a magyarok lélekszámának alakulásáról a Kárpát-medencében dr. Tóth Pál Péter demográfustól, az MTA doktorától, majd Milován Orsolya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője ismertette a nemzetpolitikai programokat: a Bethlen, Petőfi, Kőrösi Csoma és a Mikes-programokat.  

Bemutatták az “Én könyvtáram” című EU-s pályázatatot a magyarországi könyvtárak fejlesztésére, és a kistelepülések könyvtári ellátásának modelljét. Dr. Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár igazgatóhelyettese ismertette a Kárpát-medencei fiatal magyar közgyűjteményi szakemberek számára szóló ösztöndíjprogramot.

Ez a konferencia lehetőséget ad a határon túli könyvtárosoknak, hogy bemutatkozzanak, elmondják gondjaikat, sikereiket, ötleteiket. Hallhattuk a könyvtárak ismertetőit a jelenlegi állapotokról Őrvidéken, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Kárpátalján. Vajdaságból Horváth Csilla és Morvai Nagybali Tamara, az adai Szarvas Gábor Könyvtárat mutatták be. 

Megállapíthattuk, hogy a könyvtárak bárhol is legyenek, ugyanazzal a problémával küzdenek: elavult épületek, kevesebb olvasó, megnövekedett tevékenységi kör, s ezekre kell megoldást találnunk. S sajnos gyakran a pénz sem oldja meg ezeket a gondokat.

Babits Mihály gondolatával zárnám beszámolómat:
"Óh, ne mondjátok, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember;
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember."
/Babits Mihály Ritmus a könyvről, részlet/

Csordás Katalin
Kozma Lajos könyvtár
Bácsfeketehegy










Nincsenek megjegyzések: