2015. július 3., péntek

Miért menő könyvtárosnak lenni?

1. A könyvtárosok legelsőként olvashatják a legújabb finomságokat: Amikor végre megjelenik egy várva várt könyv, a könyvtárosok lehetnek az elsők, akik kezükbe foghatják ezeket az ínycsiklandozó új köteteket! Ki ne irigyelné már ezért is őket? – KIVÉVE: ha az olvasó kinézi a szájából a falatot, avagy a kezéből a könyvet.



2. Minden nap több ezer, vagy tízezer könyv között dolgoznak. Az egyik legváltozatosabb és legszívetmelengetőbb munkakörnyezet amit csak elképzelhet egy könyvmoly az az a hely, ahol mindenhonnan könyvek csüngenek! – KIVÉVE: ha a könyvek a helyhiány miatt lógnak a csillárról.




3. Ha munkaidőben azon kapják őket, hogy könyvet bújnak, senki sem szólja meg őket! Habár a legtöbb munkahelyen főnökünk nem igazán értékelné, ha munkaidőben könyveket bújnánk, talán ez az egyetlen munkahely, ahol ez igazán nem lehet probléma. – KIVÉVE: ha a többi munka (katalogizálás, rendrakás…) a körmére ég.




4. Egész nap magukba szívhatják a könyvek illatát: Ki ne szeretné ugyanis a könyvek illatát, legyenek azok akár régi, vagy frissen a nyomdából érkezett könyvek?! – KIVÉVE: ha a könyvek illatát nem nyomja el a por. 




5. Folyamatosan tanulnak: A könyvtárosok nap mint nap hatalmas tudásanyaggal, rengeteg könyvvel veszik körbe magukat, s tudásukat folyamatosan bővíteniük kell ahhoz, hogy az olvasóknak segítséget tudjanak nyújtani, illetve pl. egy adott olvasónak igényeinek megfelelő könyvet ajánlhassanak. – KIVÉVE: ha nem tanul.

6. Segítenek másoknak megtalálni a legjobb könyveket, a keresett információkat, írókat ajánlanak! A könyvtárosok talán nem is sejtik, hogy micsoda hatalommal rendelkeznek! – KIVÉVE: ha az olvasó, akinek fél órán át ajánl könyvet, otthagyja a kupacot, hogy majd legközelebb, most nincs is ideje olvasni. Igazi hatalom? Igen, akinél a jelszó, annál a hatalom.



7. Nem lehet panasz a munkakörülményekre. A legtöbb könyvfaló csak álmodozik róla, hogy hatalmas mennyiségű könyv vegye körül minden egyes nap. Kell ennél több? – KIVÉVE: Jung Károly költő szavaival élve: “A könyvhalom végül a fejünkre dől”



8. Állandó változatosság és folytonos megújulás jellemzi a könyvtárosi munkát.Könyvtárosnak lenni csöppet sem monoton munka, hiszen egy könyvtáros katalogizál, tanácsot ad, segítséget nyújt, pakol, szervez, polcokat rendez, olvasnivalót ajánl, megmutatja az idősebb generációnak, hogy hogyan használja a számítógépet és eligazítja a legkisebbeket is. – KIVÉVE: ha mindezt egy időben kell elvégeznie.





9. Munkájuknak célja van: Az elkövetkezendő generációt is információkkal látják el, de valójában minden korosztállyal kapcsolatban állnak, olvasásra nevelnek és ezáltal értéket közvetítenek! Az interneten nem találhatunk meg mindent, így az ő munkájuk különösen fontos. – KIVÉVE: ha az értéket át akarja adni, neki is ismernie kell.



10. Jó kollégáik vannak. Kulturált, művelt emberekkel dolgoznak együtt, akiknek érdeklődési körük megegyezik, hiszen mindannyiukat a könyvek szeretete vezérelt egyazon munkahelyre. Egy könyvtáros biztosan nem fogyhat ki a beszédtémákból a kollégáival, hiszen a könyvek mindig ott lesznek! – KIVÉVE: ha nincs ideje a csevegésre.

Forrás: Könyvmegálló









Nincsenek megjegyzések: