2012. január 24., kedd

Swot-elemzés a vajdasági magyar könyvtárakban

A Kapocs Könyvtári Csoport, a kecskeméti GM Info Consulting Kft. és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2012. január 23-án, egész napos, tréninggel és személyes tanácsadással egybekötött szakmai képzést tartott Zentán. Délelőtt a könyvtári munkát segítő webes alkalmazásokról (RSS, prezentációmegosztás, zenefelismerő szolgáltatások) beszélt W. Kovács Ágnes (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa). Délután helyzettérképezést, SWOT-elemzést készítettünk a vajdasági magyar könyvtárakról Czupi Gyula (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa) és Mikulás Gábor (GM Info Consulting Kft., Kecskemét) közreműködésével. Fontos dolgok kerültek más megvilágításba, mi az, amin változtatni kell, s mi az, ami jól működik, s amire építeni lehet a jövőben. 

A SWOT-elemzés eredményeit az alábbi táblázat mutatja. Az ERŐSSÉGEK oszlopban van az, amire építhetünk, a GYENGESÉGEK alatt az, ami összefogás, logika és a könyvtár szeretete segítségével fejleszthető, a LEHETŐSÉGEK alatt a még fejleszthető dolgok szerepelnek, a VESZÉLYEK pedig a rajtunk kívülálló tényezők.




A KÉPZÉS VÉGÉN ELFOGADOTT TERVEK:
·         Racionalizálni a könyvek beszerzését (meg kell nézni, milyen a kereslet, s annak megfelelően gazdálkodni, a kevés pénzből is lehet jobb állomány)
·         Állománygazdálkodás, állományrendzés
·         Statisztika megismerése (eddig nem létezett vajdasági magyar könyvtárakra vonatkozó statisztika)
·         Önkéntesség alapján a Kapocs könyvtárak összefogása (2011-es év statisztikai adatait február végéig leadni)
·         Az állomány apasztása és kommunikációs javaslatterv készítése
·         Dokumentumkívánság –jegyzék vajdasági magyar könyvtáraknak, évente, közös pályázathoz
A vajdasági magyar könyvtárak kommunikációjának erősítése

2012. január 19., csütörtök

2012. január 18., szerda

Üzenem a szerzőnek


Ma egy bácsi papírt és ceruzát kért, mert mondanivalója volt az – amúgy még élő vajdasági – szerzőnek. Adtam neki, ő megírta a levelet és beletette a könyvbe, hogyha az író eljönne, megtalálja. Ez adta az ötletet, hogy kis cetliket nyomtassak ÜZENEM A SZERZŐNEK felirattal, amelyen leírhatják véleményüket, s üzenhetnek a többi olvasónak is. Pár darabot beleteszek a gyakran keresett könyvekbe, hátha valakinek mondanivalója lesz.

2012. január 15., vasárnap

ÚTKÖZBEN: SOMOGYI-KÖNYVTÁR - SZEGED

 Fogd és Vidd – kölcsönzés gyorsan.

 
 Állítható polcok folyóiratoknak – archívum elrejtve, de kéznél.

 Internet – népszerű ott is.



Új könyvek.


 Térkép – nemcsak plázákban, könyvtárakban is hasznos.

Aki még nem olvas: hallgasson mesét.



Leselejtezett könyvek – könyvvásárlás a könyvtárban.

2012. január 11., szerda

Könyvtár a Facebookon



A könyvtárunk weboldala háromnyelvű – ennek minden hátrányával.  Csak akkor lehet feltölteni egy magyar nyelvű hírt/szöveget/beszámolót ha aannak megvan a szerb és a horvát fordítása is.
Ezért volt szükségünk a Facebook-oldalra. Az egész véletlenül kezdődött, de amikor 5 perc után már volt 5 lájkolónk, érdekes lett a dolog. Ez tavaly március elején volt.
Miket teszünk ki az oldalra:
  • Könyvajánlókat
  • Idézeteket – képekkel, mert úgy szebb
  • Kérdéseket
  • Bennünket bemutató képeket – mi az, amit ők nem láthatnak
  • Évfordulókat...
Számunkra fontos, hogy az oldalon ne csak a könyvtár posztjai legyenek, időről időre kérjük a látogatókat, hogy osszák meg velünk kedvenc könyvüket, idézetüket. Emellett a tagok kérhetik a könyv előjegyzését, mivel az elektronikus katalógusunk ezt még nem teszi lehetővé.
A Facebook azért jó terület, mert a középiskolásokhoz, egyetemistákhoz könnyebben eljut az információ, s ők az a korosztály, amelyiket meg kell tartanunk a könyvtár olvasói között.
Az oldalt nyár óta reklámozzuk, könyvjelzőként kinyomtattuk az elérhetőséget, és beletettük minden olyan könyvbe, amelyet a 15-40 évesek szívesen olvasnak.
Az oldalnak 2 adminisztrátora van, a könyvtár informatikusa és a kölcsönző osztályon dolgozó magyar anyanyelvű könyvtáros.
Ma lettünk 260-an. Nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség, s hogy az emberek használják az oldalunkat.

Akit érdekel, megteklintheti a https://www.facebook.com/szabadkai.konyvtar linken!

Ha valakinek van ötlete, észrevétele, szívesen fogadjuk!