2012. május 3., csütörtök

Múzeumok éjszakája


Könyvtárunk a kezdetektől fogva részt vesz a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatban. Eddig kisfilmmel, régi, ritka könyvek bemutatásával, éjszakai nyitvatartással, esti mesével csábítottuk be az olvasókat.  Szerintem ilyen alkalmakkor nem a megszokott dolgokat kell bemutatnunk, hanem újdonságainkat, praktikáinkat, rejtett értékeinket.

Emellett fontos az olvasók bevonása is, hiszen ilyenkor mindenki kötetlenebbül beszél, kérdez. Én ezt az alkalmat arra használnám ki, hogy közvéleménykutatást végezzek: kívánságlistát írhatnának, milyen könyveket szeretnének olvasni, alkalmi kávézót rendeznék be, amely ha igény mutatkozik rá, akár maradhatna is, ötletládát tennék ki. 

A gyermekosztályon nem a megszokott esti mese lenne, hanem könyvtári vetélkedőt rendeznék: a gyerekek kapnának egy-egy témát, s keressék ki a hozzá tartozó könyveket, újságokat. Ismerjék meg a könyvtárat! Igaz, ez többletmunkával jár, de szerintem megérné a fáradtságot. 

A kölcsönzőn könyvörökbefogadást szerveznék, jelképes összegért a még meglevő katalóguscédulára ráírhatnák a nevüket az olvasók. Be kellene szervezni pár neves helyi embert, aki kézjegyével szintén megjelöl egy könyvet.  
S ha egyszer majd felszámoljuk a katalógusszekrényt, ezek sokat érnek majd.

Az olvasóteremben filmvetítés lenne, a könyvtárt bemutató filmek, tévében leadott riportok, könyvajánlók, hírek kapnának helyet.

Az estébe/éjszakába beleférne egy fotópályázat is: ilyenkor rengereg ember van a könyvtárban, nagyon jó képeket lehetne készíteni róluk, akár olvasás közben, akár kutatás közben, akár csak háttérként. A legjobb 12 alkotás belekerülne egy jövő évi könyvtári naptárba.

Nincsenek megjegyzések: