2011. november 16., szerda

Könyvvásár a könyvtárban


Sokszor olvasni arról, hogy a könyvtárak eladással “szabadulnak meg” a duplumoktól, elhasználódott, idejét vesztett könyvektől. Ez nagyon jó döntés, hiszen hely szabdul fel, ritkul a polcon a zsúfoltság, s örömet is tudunk okozni azoknak, akik fillérekért jutnak olvasnivalóhoz.

A mi könyvtárunkban a 4 év alatt – mióta itt vagyok – egyszer volt könyvkiárusítás. Sajnos nem a legjobban ment, mert az osztályok között nem volt kommunikáció, s oplyan kötetek is eladásra kerültek, amiket mi a kölcsönzőn szívesen befogadtunk volna.

Nálunk tehát ez ritka, mivel sok papírmunkával jár, a könyveket fel kell ajánlani ennek, fel kell ajánlani annak, s csak azután lehet eladni.

Azonban bármekkora köröket kell is leírni addig, megéri, hiszen a befolyt összegből új könyveket vásárolhatunk, újakat, szépeket, s tudjuk, hogy az eladott “gyerekek” is jó helyre, olvasókhoz kerültek.

Sok könyvtárban ez folyamatos, mindig van kinn pár eladásra szánt példány, sok könyvtárban egyszeri akció. Az antikváriumi hangulat azért hasznos, mert becsalogathat pár érdeklődőt, pár potenciális könyvtártagot. :)

Nincsenek megjegyzések: