2011. október 14., péntek

Könyvtárbusz






5 megjegyzés:

Bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár írta...

Én új állományú, fűtött fiókkönyvtárakat is eltudok képzelni. Manapság falvainkban aprópénzért lehet akár új ingatlant is venni, a képen látható könyvtárbusznak viszont borsos ára van. Ha becsületesen szolgálja a célt, 10 év alatt leamortizálódik. Addig is megeshet párszor, hogy a központban levő eperfákon közhírré tétetik: "A bibliobusz szervizben van!" Azt is kell fűteni, hűteni, parkolni, takarítani, javíttatni, regisztrálni, szellőztetni, tartalmát ki - be rámolni.(Frissíteni.) Ráadásul azt sem napenergia működteti, nem a szél terelgeti, nem környezetbarát, nem is emberbarát!
Persze egyik könyvtáros kollégát se akarom lebeszélni róla, hogy konditerembe járjon, és képesítései mellé még C, D kategóriás sofőrvizsgát is tegyen, mert ha egyszer valamit nyugaton kitalálnak...!

Dóra írta...

Ez is igaz, mind attól függ, hogy az adott közösségnek mire van szüksége. Mindkettőnek van előnye és hátránya. Ha a könyvtár meg akar maradi egy faluban össze kell fognia más intézményekkel is, sokkal több feladata van, mint egy városi könyvtárnak. A fenti busz kis falvak lakosságát látja el könyvekkel, pár száz lélekszámú településeket.

Laci írta...

Pár megjegyzés: Baranya megyében kétféle lehetőség közül lehet választani, egyik a könyvtárbusz, a másik, hogy a könyvtárosok letéti állományt helyeznek el az adott településen egy könyvtárnak kijelölt helyiségben, ami megegyezés szerint tart nyitva. Utóbbit egy furgonnal oldják meg a munkatársak. A buszban van fűtés, a többi helyen is biztosan. :) Az üzemanyag drága, javíttatni minden gépjárművet kell előbb vagy utóbb (nyilván itt az útviszonyok a döntőek..) és talán nem is környezetbarát a busz, de azzal, hogy nem emberbarát szeretnék vitatkozni, mert a tapasztalatok nem ezt mutatják. :) A könyvtárbuszon egyszerre egy könyvtáros és egy sofőr (akinek nincs könyvtárosi végzettsége) végzi a munkát. Egyik héten az egyik könyvtáros, másik héten a másik van terepen, aki épp nincs, az háttérmunkát végez (A-tól Z-ig) a Tudásközpontban.
A legkisebb település ahova járunk ötveniksz fős, a legnagyobb pedig ezer feletti lélekszámú. Ezek főként zsákfalvak és legtöbbjükre jellemző, hogy sosem volt vagy már megszűnt a könyvtár, valamint többségük rendkívül szegény település.
Tény, hogy nagyon meg kell fontolni, hogy belevág-e egy könyvtár saját busz beszerzésébe, de bármi kérdésük lenne ezzel kapcsolatban, állok rendelkezésükre.
Cs.László (pécsi könyvtárbuszos)

Dóra írta...

Köszönjük szépen az információkat! :)

Dóra írta...

Könyvtárkonténer :)


http://queenhomedesign.com/2012/adaptive-reuse-mobile-library-of-used-containers/